luni, 4 aprilie 2011

Birmaneza

Birmaneza este o pisica de talie medie, musculoasa, cu o constitutie mediolina, bine porportionata si cu parul semilung. Masculii sunt mai masivi decat femelele. Capul este rotund, cu barbia bine conturata si evidentiata, botul rotund, catifelat si maxilare puternice. Ochii mari, rotunzi, dispusi usor oblic si bine distantati sunt intotdeauna de culoarea safirului. Urechile, nici prea lungi, nici prea scurte sunt dispuse distantat si usor oblic in fata. Lungimea corpului este aproximativ egala cu inaltimea. Toracele este lat si adanc. Picioarele sunt lungi, robuste, musculoase, cu labele de culoare alba. Coada este de lungime medie, stufoasa. Blana este de lungime medie spre lunga, matasoasa, neteda, cu un desen caracteristic. Blana este simpla, nefiind prevazuta cu un puf profund. Blana este de culoare bej crem sau albastruie aproape in totalitate, cu exceptia extremitatilor (urechi, nas, coada, extremitatile picioarelor) care sunt ciocolatiu inchis. Parul de culoare inchisa de la nivelul fetei formeaza o "masca". Initial, la nastere si in primele saptamani de viata, diferenta dintre cele doua nuante este putin sesizabila. Pe masura ce pisica inainteaza in varsta, diferenta devine din ce in ce mai pregnanta. Parul de la nivelul fetei este un pic mai scurt, in timp ce cel de la nivelul gatului este mai lung si mai des, formand un guler. Una dintre caracteristicile rasei sunt labele de culoare alb imaculat. Conform standardului, culoarea alba trebuie sa se termine cu o linie dreapta sau dantelata, simetrica, situata sub articulatia carpo-metacarpiana, respectiv, sub cea tarso-metatarsiana sau sub pernita metacarpiana, respectiv, metatarsiana.
Greutatea corporala, in medie, este de 4,5-8 kg.
Birmanezele sunt afectuoase, devotate si extrem de curioase. Fiind foarte sociabila, Birmaneza adora compania oamenilor si nu ii prea place sa stea mult singura. Extraordinar de telepatica cu persoana cu care-si stabileste o legatura mai puternica, Birmaneza va stii intotdeauna cand sunteti veseli sau tristi si se va comporta ca atare.
Nu este prea galagioasa, miunand mai prelung numai cand "are ceva de spus"
In general, sunt putin active in casa. Pisoii sunt mai jucausi si mai vivaci, in timp ce masculii sunt mai sedentari, "activandu-se" in perioadele de calduri ale femelei. Le place sa fie alintate si rasfatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu