joi, 14 aprilie 2011

Pisica de casa

Pisica este considerata a fi al doilea animal de companie ca raspandire, dupa caine. Spre deosebire de acesta, pisica a ramas un animal independent. In zilele noastre, mai mult de 42 de milioane de pisici traiesc in cadrul familiilor din Europa. Popularitatea pisicii are mai multe origini. In primul rand, prin fizicul si atitudinea sa, pisica simbolizeaza frumusetea si seductia.

In al doilea rand, micuta felina este admirata datorita unor trasaturi de caracter foarte puternice: independenta, personalitate si naturalete. In al treilea rand, caracteristicile naturale (talie mica, autonomie, curatenie) fac din pisica companionul ideal pentru persoanele care muncesc sau cele care locuiesc intr-un apartament.
Ca si in cazul oamenilor, pisicile au o anumita structura fizica, dobandita genetic. De asemenea, ele pot fi active sau, dimpotriva, sedentare. Pisicile de apartament au un alt stil de viata, comparativ cu cele care pot umbla libere pe afara.

Unele persoane considera ca o pisica este mai fericita daca poate sa iasa din casa. Acest lucru nu este adevarat, mai ales daca pisica este obisnuita de mica sa traiasca in interior. Cand pisica este crescuta intr-un apartament situat la un etaj superior sau intr-o casa aflata aproape de o strada foarte circulata, trebuie sa evitati sa o lasati singura afara. O felina care nu intra prea mult in contact cu lumea din exterior prezinta un risc mai scazut de a lua unele boli si este ferita de nenumarate accidente.

Daca doriti o pisica de interior, luati-va mai degraba una tanara decat una matura, obisnuita deja cu un anumit grad de libertate. Pentru a o ingriji asa cum se cuvine, trebuie sa plecati de la premisa ca nu ea va apartine, ci voi ii apartineti ei.
Nu trebuie sa lasati niciodata pisica fara mancare, chiar daca, in cazul animalelor de curte, mizati pe faptul ca ele au posibilitatea de a vana. Indiferent de mediul in care traieste, pisica trebuie sa manance cel putin de doua ori pe zi. Pisica este un mic animal carnivor care mananca putin, dar des.
Pisica are nevoie de aproximativ 16 ore de somn pe zi. Daca nu doarme suficient, rezistenta ei se va diminua, blana isi va pierde stralucirea, va slabi si se va imbolnavi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu