luni, 4 aprilie 2011

Tonkineza

Tonkineza nu este nici robusta ca Burmeza si nici zvelta ca Siameza, ci se situeaza undeva la mijloc intre cele doua. Surprinzator de grea atunci cand este ridicata, Tonkineza este o pisica de talie medie, dar musculoasa si atletica. Capul este de forma conica, usor rotunjit, iar urechile, de lungime medie sunt purtate ridicate. Ochii migdalati sunt in general usor oblici, de culoare albastru-verzui. Membrele ei sunt musculoase si suple, iar cele posterioare sunt o idee mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt ovale, iar coada sa este supla si are o lungime considerabila.

Intrucat Tonkineza mosteneste genele care determina coloritul si modelul de la ambele rase parentale, aceasta pisica se gaseste in trei modele in functie de genele mostenite: uni ca Burmeza, pointed (cu extremitatile de alta culoare, de obicei mai inchisa) ca Siameza si Mink, o varietate undeva intre cele doua rase. Varietatea mink (vizon) este o caracteristica a Tonkinezei si este considerata un etalon al veridicitatii rasei in standardele multor asociatii, desi unele dintre ele accepta si varietatile pointed si uni. In orice caz, chiar si varietatile uni au extremitatile corpului de o culoare mai inchisa, dar contrastul dintre cele doua nuante este mult mai putin evident.

Varietatea mink (vizon) apare atunci cand pisica mosteneste o copie a genei de siameza si o copie a genei de burmeza. Din moment ce ambele gene sunt recesive, rezultatul este aparitia unei nuante usor mai deschise a corpului fata de coloritul extremitatilor. Coloritul ochilor, albastru-verzui, este de asemenea o caracteristica a varietatii si a rasei. Tonkinezele pointed au ochii albastri, iar cele uni au ochii de la verde pana la auriu.

Culorile acceptate sunt natural (brun cu extremitatile brun inchis), sampanie (crem-galbui pana la bej cu extremitatile cafenii), albastru (gri-albastrui pal in nuante calde cu extremitatile albastru ardezie) si platinat (gri-argintiu pal cu extremitatile gri-argintiu inchis).

Contrastul dintre culoarea de fond si culoarea extremitatilor variaza in functie de model. Alte culori ca rosu, scortisoara, cafeniu si crem exista, dar sunt rar intalnite si nu sunt acceptate de toate asociatiile.

Tonkineza adulta cantareste in jur de 2,5-5,5 kg, masculii fiind putin mai mari in comparatie cu femelele.                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu