luni, 11 aprilie 2011

TURBAREA (RABIA)

TURBAREA (RABIA)


Este produsa de un virus filtrabil care are afinitate si se multiplica numai la nivelul sistemului nervos.Pisica se contamineaza in urma muscaturii animalelor bolnave sau prin consumul unor animale purtatoare de virus.
Perioada de incubatie variaza intre 2-4 saptamani si uneori chiar mai mult.
Turbarea are o evolutie acuta si se manifesta prin tulburari nervoase si motorii, pisica prezentand in unele cazuri o agresivitate pronuntata.Dupa cateva zile urmeaza faza de parazilie a maxilarului inferior si a membrelor, urmata de moartea animalelor.
Trebuie sa mentionam ca la pisica predomina forma furioasa la peste 80% din cazurile de boala animalul devenind periculos chiar si pentru stapan.
Aparitia bolii la pisici este insa redusa dar trebuie cunoscuta si prevenita prin vaccinare antirabica de la varsta de 3 luni.
In cazul in care pisica s-a infectat, primele simptome care apar sunt mieunatul strident si permanent, agresivitate pronuntata si chiar atacul persoanelor din jur.Urmeaza apoi convulsii, rostogoliri, caderi datorita perderii echilibrului si in final paralizia si moartea animalului.
O pisica depistata trebuie dusa imediat la medical veterinar iar daca a Muscat pe cineva se va tine sub observatie timp de 10 zile pentru a se confirma sau nu diagnosticul.
Daca se observa semne ale turbarii animalul se va sacrifica.
Persoana muscata de o pisica indifferent daca este apparent sanatosa sau nu se va adresa medicului uman pentru vaccinarea antirabica si se astepta rezultatul diagnosticului stabilit de medicul veterinar care o va examina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu