marți, 12 aprilie 2011

Virusul ImunoDeficienţei Feline

  • Virusul ImunoDeficienţei Feline (FIV) sună foarte asemănător cu Sindromul ImunoDeficienţei Umane. Ambii viruşi fac parte din aceeaşi clasă de viruşi, aceasta fiind singura asemănare dintre cele 2 afecţiuni. FIV nu afectează oamenii şi nu poate cauza SIDA. Unii veterinari au denumit FIV -„Sida felin", pentru a explica mai bine posesorilor de pisici care sunt efectele acestui virus. Din păcate, această denumire a înspăimântat oamenii însă concluzia e aceeaşi: FIV e o boală specifică felinelor iar SIDA este o boală umană!
De asemenea, şansele ca răceala pisicii să se transmită omului, sunt infirme spre inexistente. Virusul ce provoacă răceala la om, adică strănut, tuse, ochii injectaţi şi obosiţi sau nasul înfundat şi curgând, nu infectează pisicile aşa cum nici virusul felin nu afectează oamenii.
Într-adevăr, pisicile pot prezenta boli care apar şi la om precum diabet, artrită, boli ale inimii, cancer dar aceste afecţiuni nu sunt contagioase deci nu se transmit de la felină la om!
În concepţia generală a oamenilor, pisicile sunt mai puţin periculoase decât câinii (când aţi văzut ultima dată un poştaş fugărit de o pisică?) iar reputaţia lor de animale curate lasă impresia că ar fi sănătoase tun. De fapt, mulţi doctori veterinari mai degrabă ar trata un câine furios decât o pisică nervoasă (pisicile zgâriu mult mai rău decât un câine). Sunt câteva afecţiuni care se pot transmite de la felină la om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu