vineri, 11 martie 2011

Pisica Bombay

Exista doua rase de pisici care poarta numele de Bombay, dar numai una este recunoscuta oficial. Cealalata rasa, care se aseamana foarte mult cu prima, a fost creata in America in anii '50, prin incrucisarea unei pisici Samur Birmanez cu o pisica cu parul scurt din rasa Black American. Pisica Bombay este o pisica de statura medie, cu blana neagra, lucioasa. Capul este putin mai lat in partea superioara si rotunjit. Privit din profil, stopul este moderat; fruntea este rotunda, dar nu boltita. Indentarea nasului nu formeaza un unghi de 45 de grade. Nasul trebuie sa fie putin rotunjit la varf. Botul este scurt, dar nu lat sau "carn". Urechile sunt de marime medie, departate, late la baza si usor rotunjite la varf. Cand sunt alerte, urechile apar usor inclinate in fata. Ochii sunt rotunzi, mari si departati. Culoarea lor variaza de la auriu la caprui, fiind de preferat ochii cu mare stralucire si cu adancime a culorii. Corpul este de marime medie, nici masiv, nici suplu. Membrele sunt bine proportionate in raport cu corpul, cu labe rotunjite. Pieptul este amplu si rotunjit. Spatele urmeaza o linie dreapta, de la umeri la coada, care nu trebuie sa fie nici scurta, nici lunga. Blana este scurta, bine lipita de corp, cu textura fina, ca de satin, si cu o stralucire speciala, ca a pantofilor de lac. Firul de par trebuie sa fie negru de la virf si pana la baza. Sunt permise abateri de la acest standard pentru pisoi si pentru Bombay de pana la doi ani.
Sunt pisici prietenoase, afectuoase si inteligente. Le face placere sa se joaca, de aceea este bine sa le cumparati jucarii cu care sa-si ocupe timpul si sa-si consume energia, daca nu aveti suficient timp pe care sa li-l acordati.
Pisicile Bombay sunt perfect adaptate la viata de apartament si sunt in general calme. E interesant ca mai degraba vor accepta compania unui caine in apartament decat tovarasia altor pisici, asupra carora vor incerca sa-si exercite dominantia.
Ca si Burmezele, sunt mari iubitoare de caldura, fiind incantate sa doarma sub patura. Bombay sunt pisici inteligente, ce sunt in permanenta interactiune cu stapanii lor si sunt foarte jucause. Multe dintre ele pot invata diverse giumbuslucuri, iar unele fac chiar si aport. Vocea lor este distincta, dar nu atat de stridenta sau de puternica ca a Siamezelor. Ating maturitatea sexuala relativ repede (se cunosc cazuri de masculi care au intrat in calduri la 5 luni) si, din aceasta cauza, tinerele exemplare trebuie castrate destul de devreme, intre 6 si 9 luni. Pe de alta parte, maturizarea lor fizica deplina nu este rapida, unii motani ajungand sa aiba o musculatura complet dezvoltata abia la varsta de 2 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu